Dzisiaj jest niedziela, 28 kwietnia 2024 roku.
Zaloguj się
Zarejestruj się

Zespół szkolno-gimnazjalny w Nowej Wsi

Cytat dnia: "Raz obróciwszy się, już tylko przed siebie zwraca oczy, bo wie, że przeraźliwy diabeł tuż za nim stale kroczy. "

Uroczysta inauguracja roku szkolnego 2019/2020

„Był taki wrzesień…”   1 września 1939 r. w polskich szkołach nie zabrzmiał dźwięk pierwszego dzwonka.

POŻEGNANIE ABSOLWENTÓW

W środę, 19 czerwca 2019 r., na uroczystej gali pożegnaliśmy absolwentów naszej szkoły.

ŻEGNAJ SZKOŁO

W tym roku wyjątkowo wcześnie, gdyż już w środę, 19 czerwca, rozstaliśmy się ze szkołą na okres letniego wypoczynku.

Apel Samorządu Uczniowskiego - podsumowanie roku szkolnego 2018/19

W przeddzień zakończenia roku szkolnego odbył się apel SU, na którym podsumowano całoroczną pracę uczniów.

Całoroczne podsumowanie pracy Spółdzielni Uczniowskiej "Plusik"

Spółdzielnia Uczniowska "Plusik" liczy 15 członków. Głównym celem działalności jest prowadzenie sklepiku szkolnego.

Ostatni występ

W dniu 12 czerwca o godz. 16.00 uczniowie klasy III A z koła teatralnego „Przyjaciele” zaprezentowali przedstawienie pt. „Poczekalnia”.  

  • Uroczysta inauguracja roku szkolnego 2019/2020

  • POŻEGNANIE ABSOLWENTÓW

  • ŻEGNAJ SZKOŁO

  • Apel Samorządu Uczniowskiego - podsumowanie roku szkolnego 2018/19

  • Całoroczne podsumowanie pracy Spółdzielni Uczniowskiej "Plusik"

  • Ostatni występ

Chcemy zdrowo odżywiać się.

Uczniowie klasy pierwszej SP zakończyli cykl lekcji "Co trzeba robić, żeby być zdrowym".


Na zajęciach:

  • próbowali odpowiedzieć sobie na pytania: "Dlaczego nasze zdrowie zależy od sposobu odżywiania się?" i "Jak można kontrolować ilość spożywanego pożywienia?",
  • rozmawiali o pracy dietetyka,
  • poznali pojęcia zdrowa i niezdrowa żywność,
  • wyjaśnili, który posiłek w ciągu dnia jest najważniejszy, a który powinien być najskromniejszy,
  • poznali piramidę żywieniową,
  • dowiedzieli się jakie witaminy i mikroelementy zawierają owoce i warzywa.

Końcowym etapem cyklu zajęć dotyczących zasad zdrowego odżywiania się było przyrządzenie pysznych sałatek warzywno-owocowych.

Po wspólnym ustaleniu planu działania uczniowie założyli fartuszki i chusteczki nie zapominając o dokładnym umyciu przyniesionych produktów. Podczas przyrządzania posiłku przekonali się, że zdobycie sprawności kucharza wcale nie jest takie proste, a zwłaszcza sprzątanie po zakończonej pracy wymagało trochę wysiłku. Po degustacji przygotowanych potraw rozmawiali o kulturze spożywania posiłków oraz prezentowali sztukę używania sztućców.

Myślę, że umiejętność wykonania przez uczniów klasy pierwszej sałatki owocowo-warzywnej zostanie wykorzystana do sprawienia niespodzianki pozostałym członkom ich rodzin na chłodne jesienne i zimowe dni.


Wychowawczyni – Barbara Ba-Gawęda